Nieuws 


poster2018.jpgdrakeboot2017.jpg


 


Poster_Drakenbootraces_2016.jpgBekijk de uitslagen van 2015!

Klassement poules
Klassement voorrondes

Uitslagen finales
Uitslagen halve finales
Uitslagen voorrondes/poules

Bekijk hier ook de foto finishes!

 


poster-drakeboot2015.jpg
 
 Kwart Finales 200 m Drakenboot
Race 47 (1 of 4)
Fin Nr Name Time
1 19 Slopers 55.25
2 8 Aloë Vera 55.36
Race 48 (2 of 4)
Fin Nr Name Time
1 13 United Jeugd 56.25
2 18 Crossfit Asperen 56.36
Race 49 (3 of 4)
Fin Nr Name Time
1 12 Alpha's 55.26
2 2 Soestdijk/Pavlov 55.52
Race 50 (4 of 4)
Fin Nr Name Time
1 11 Anytime Dragons 53.96
2 1 Concrete Dragons 55.38
 
Halve Finales 200 m Drakenboot
Race 51 (1 of 2)
Fin Nr Name Time
1 12 Alpha's 53.15
2 13 United Jeugd 55.40
Race 52 (2 of 2)
Fin Nr Name Time
1 11 Anytime Dragons 55.83
2 19 Slopers 55.97
 
Finale 200 m Drakenboot
Race 53 (1 of 1)
Fin Nr Name Time
1 11 Anytime Dragons 54.53
2 12 Alpha's 54.55

finale.jpg


drakeboot-onthulling.jpgPresentatie nieuwe boten bij met rook gevulde sluis

'Draak altijd boven water'

Twee gloednieuwe drakenboten gleden gisteravond vanuit een met rook gevulde sluis de Lingehaven in. De onthulling is een voorproefje voor de Drakenboot Races Gorinchem half mei.

Jan Wouters van café Old Dutch op de Gorcumse Kortendijk is trots op zijn nieuwe aanwinsten. Hij is al bijna een decennium de drijvende kracht achter de Drakenboot Races Gorinchem. Al is de presentatie niet helemaal zoals hij deze in zijn hoofd had.

De boten missen hun imponerende drakenkoppen die hij graag op de boeg had gezien. "Die zitten momenteel ergens op zee tussen China en Engeland. Als die erop zitten, is het plaatje zoals ik het in mijn hoofd heb compleet." Er is wat hem betreft geen man overboord. "Dat komt wel goed."

De vaartuigen van het merk Champion zijn eveneens gemaakt in China. Wouters heeft ze via de Britse distributeur aangekocht. Het bedrijf levert authentieke drakenboten in variabele lengtes, afhankelijk van de hoeveelheid roeiers. Zij worden in hun race begeleid door een trommelaar die het tempo bepaald.

Vuur

Op de zijkant schittert een oranje draak tegen een geschubde achtergrond. Het beest spuwt vuur in de richting van een peddel. "Het mooie van dit nieuwe logo is dat de draak altijd boven de waterlijn blijft. Er zijn meerdere boten die een draak op de zijkant hebben, maar vaak verdwijnt het dier gedeeltelijk onder water op het moment dat de roeiers aan boord stappen." Wouters heeft het logo laten ontwerpen door een van de leden van de River Dragons, het Gorcums wedstrijdteam dat zich al twee keer Nederlands kampioen mocht noemen.

Het waren de Merwede Dragons - een Gorcums wedstrijdteam dat in de jaren '90 actief was - door wie Wouters zijn liefde voor het drakenbootracen ontwikkelde. "Zo'n boot is een mooi speeltje. Toen de Merwede Dragons stopten, lag hun boot doelloos in de Lingehaven. Dat vond ik zonde. Samen met andere horecamensen kregen we het idee om die boot weer te gaan gebruiken. Gewoon voor de lol."

Van een gezellig onderonsje groeide de Drakenboot Races Gorinchem uit tot een jaarlijkse terugkerend evenement. "Het voorbije jaar hebben we voor het eerst tijdens de Open Havendag geroeid. Dat leverde meteen een recordaantal teams op: maar liefst 25."

Vrienden, families en collega's, teams van allerlei pluimages doen mee aan de race. "Wij stellen op de wedstrijddag niet alleen de boten beschikbaar. Teams kunnen bij ons ook trainen. We doen de complete begeleiding. Dat maakt het misschien extra aantrekkelijk om het eens te proberen."

De Drakenboot Races worden gehouden op zaterdag 17 mei.

Bron: AD, geschreven voor Anja Broeken. Foto door Hans Roest

Klik hier voor meer foto's


drakeboot-poster-2014.jpg


drakeboot.jpg


Drakenbootraces worden met 't jaar populairder 

Het seizoen is anders en het parcours is anders, maar wat onveranderd blijft aan de Gorcumse Drakenbootraces: het evenement wint ieder jaar aan populariteit. Voor het eerst worden de twintig deelnemers gehaald in de editie van 2013 en het zit er best in dat er zelfs 24 bemanningen inschepen op 25 mei.

25 mei? Jawel, een maand of vier eerder dan gebruikelijk. Van een zomers feest worden de Drakenbootraces een voorjaarsevenement. Op dezelfde dag gehouden als Open Havendag en het Eghte Muziekfestijn op het Plein. Dus ditmaal in het lente- in plaats van het nazomerzonnetje.
Dat brengt nog een andere wijziging met zich mee. 'We gaan de andere kant op', vertelt organisator Jan Wouters, eigenaar van café Old-Dutch, waarachter nu het startpunt komt te liggen. 'De races worden iets korter. We hebben precies een 200-meterbaan tot de Korenbrug. Daardoor worden de races korter en kunnen we meer teams kwijt.'
Afgelopen jaar waren dat er zestien en werd voorzichtig gehoopt op twintig in 2013. Het gehoopte aantal lijkt al met vier stuks te worden overtroffen, onder meer omdat de Drakenbootraces steeds populairder worden bij scholen. 'Het Gymnasium Camphusianum heeft drie ploegen en het Merewade College waarschijnlijk ook twee', weet Wouters. 'Het is al lang niet meer het horecatoernooi waarmee het begon in 2006. Alleen Old-Dutch, De Keizer en De Knijp hebben nog teams. Verder scholen dus, bedrijven als Praclox en Rabobank, de Rotary is er weer bij waarschijnlijk, maar ook vriendenclubs. Een hardloopgroep bijvoorbeeld. De Scouting doet voor het eerst mee, en uiteraard zijn de meisjes er ook weer bij. Anders zou het niet compleet zijn.'

De finish ligt bij de steiger net voor de Korenbrug. Aan de overzijde van de Lingehaven, dus bij het beeld van Hendrick Hamel, wordt een enorme tent geplaatst voor alle bemanningen van de drakenboten, met de horeca en muziek erbij of ernaast.
Het inschrijfgeld bedraagt tweehonderd euro per team. 'Een tientje per persoon dus', rekent Wouters voor. 'Je zit met zestien tot achttien mensen in de boot en hebt ook een paar 'wissels' nodig. Inschrijven is mogelijk via www.drakeboot.nl, waar de formulieren te vinden zijn. 'Tot het veld helemaal vol zit. We hebben plaats voor maximaal 24 teams en begin maart zaten we al op 21. Daar ben ik wel trots op. Dat het zo snel zo gegroeid is. Dan doen we kennelijk iets goed.'

Buiten 't seizoen

'Wat we missen?', vraagt Jan Wouters zich af. 'Sportploegen zouden nu misschien kunnen meedoen. In september waren de competities normaal gesproken net begonnen, terwijl ze op 25 mei net afgelopen zijn waarschijnlijk. Dus misschien zijn er wat voetbalteams die willen meedoen? Een boot van Unitas, een van SVW en een van GJS zou wel mooi zijn.'

 


poster drakeboot 2013.jpg 


Organisatie Drakenbootraces Gorinchem te gast in Antwerpen.

De organisatie van de Drakenbootraces in Gorinchem is dit jaar uitgenodigd om, tijdens de Openhaven dag in Antwerpen, promotie te maken voor de drakenbootsport. Op uitnodiging van Rotary Club Antwerpen-West en Rotary Cofra VZW zullen zij aanstaande zaterdag in het Willemdok nabij de Napoleonkaai varen met diverse gasten in de drakenboot. Dit ter promotie van het 1e Port of Antwerp Drakenboot Festival. De organisatie van Drakenbootraces Gorinchem is enige maanden geleden benaderd om mee te denken over het opzetten van een groot evenement in de haven van Antwerpen. Mede door de ruime ervaring van het opzetten van Drakenbootevenementen zijn zij met elkaar in zee gegaan. Ook in Gorinchem zullen er weer Drakenboot wedstrijden zijn in de Lingehaven. Op 10 september galmen de trommels weer door de haven. Diverse scholen teams, bedrijven teams en vrienden teams gaan met elkaar de strijd aan om de fel begeerde wisseltrofee te veroveren. Meer info op www.drakeboot.nl.

vlaamsehavendag.jpg

 

DSC_3440 copy.jpg DSC_3521 copy.jpg
 
DSC_3510 copy.jpg
 
DSC_3513 copy.jpg

Drakenboot 2011

De voorbereidingen voor de Drakenbootrace 2011 zijn in volle gang. Heb een vriendenploeg, teambuilding met collega's een sportteam of schoolklas, en heb je zin in een fantastische dag met een sportief karakter, schrijf je dan nu in voor de leukste dag van het jaar. Drakenbootrace 2011. Inschrijven kan via de site www.drakeboot.nl. klik op inschrijfformulier vul dit in en stuur het zsm retour. Op de site staat nog meer informatie mbt dit geweldige evenement.